Vad gör du vid en viltolycka?
Det du ska göra vid en viltolycka är att anmäla viltolyckan. Det gör du genom att ringa 112. Tänk på att detta inte är något du bör överväga själv, utan det är faktiskt olagligt att inte anmäla olyckan, vilket du får lära dig vid våra olika moment på körskolan. När du har anmält händelsen ska du:
- Se till att du har markeringsremsor i bilen. De går att hämta hos bland annat polisen och bilprovningsstationer.
- Ställ ut varningstriangel och markera platsen där olyckan skedde.
- Häng markeringsremsan på den sida av vägen som viltet försvann på.
- Trots att viltet är dött ska du märka ut platsen där olyckan skedde.
Böter vid viltolycka
Om du inte anmäler en viltolycka kan du få böter. Detta då det klassas som en smitningsolycka om man inte anmäler. Det är alltså straffbart att vara med om en viltolycka och inte anmäla det till polis eller annan myndighet. Tänk även på att trots att en ren inte räknas som ett vilt djur så måste du anmäla viltolyckan om det inkluderar renar.
Vilka djur ska du väja för?
Beroende på vilket djur det gäller finns det olika regler när det kommer till om du ska väja för djuret eller inte. Oavsett situation måste du vara uppmärksam på den fara som finns med att väja för ett djur. Du riskerar att kollidera med mötande trafik, och så utsätter då dig själv och andra för livsfara.
Då ska du inte väja för djuret
Om djuret är lägre än bilens motorhuv ska du inte väja för djuret. Då ska du istället bromsa för att minska risken för kollision. Trots att du inte hinner stoppa bilen ska du inte väja – då finns det en större risk för att du krockar med mötande trafik eller kör av vägen än att du krockar eller tar skada av djuret. Dessa kollisioner är farligare än att krocka med djuret.
Då ska du väja
Du bör dock väja för djuret är om det är en älg, kronvilt eller något annat stort djur du är påväg att kollidera med. Dock ska du först och främst försöka bromsa och stanna bilen. Men, om du inte får stopp på bilen ska du styra mot djurets bakdel eller väja för djuret.
Vilka djur måste du anmäla att du har kört på?
Det finns vissa situationer när du måste anmäla viltolyckan. Dessa är om du har krockat med en älg eller kört på ett rådjur. Du är dock även skyldig att anmäla en olycka eller kollision med följande djur:
- Vildsvin
- Varg
- Björn
- Hjort
- Mufflonfår
- Örn
- Utter
- Järv lo
Hur många viltolyckor sker det per år?
Kan du tänka dig att det var åttonde minut sker en viltolycka i Sverige? Antalet viltolyckor per år blir med dessa mått alltså fler än 62 000 stycken. Men, det går att minska denna siffra om varje förare lär sig om djurens beteenden, behov och hur du kan anpassa din körning efter hur djuren rör sig och hur deras mönster ser ut. Det bästa och mest effektiva att göra för att minska antalet viltolyckor är att anpassa hastigheten.
När är risken för viltolycka störst?
Under 2021 inträffade drygt 65 000 viltolyckor. 77 % av dessa var med rådjur, 9 % med vildsvin och 8 % med älg. Det är främst under hösten och vintern som viltolyckor brukar inträffa. Viltolyckor med rådjur är vanligast under oktober till december. När det kommer till vildsvin är det september till november som är den mest olyckstäta perioden, medan det för älg är vanligast att råka ut för en viltolycka under september, oktober och januari.
Hos oss på Jarla Trafikskola utbildar vi dig med viktiga kunskaper inför ditt körkort. Boka dina individanpassade körlektioner hos oss redan idag!
Andra artiklar som kanske intresserar dig