Start > Körkort för personbil > Så tar du B-körkort
B-körkort

Vägen till B-körkort

1. Körkortstillstånd: Ansök om körkortstillstånd hos Transportstyrelsen och bifoga ett synintyg. Vi hjälper dig givetvis att fylla i blanketterna.

2. Inskrivning: Skriv in dig hos oss och välj vilken trafikskola du vill utbilda dig vid. Vi erbjuder utbildning för körkort B på alla våra skolor runt om i Stockholm!

3. Startlektion: Första steget i utbildningsprocessen är en startlektion. Den genomför vi för att se vilket av utbildningsalternativen som passar dig bäst. Efter startlektionen tar vi fram en individuell plan.

4. Teori: Våra elever studerar gärna teorin parallellt med övningskörningen. Det underlättar eftersom den praktiska utbildningen går hand i hand med den teoretiska. Teoridelen består av studiematerial som eleverna får via vår digitala utbildningsplattform Elevcentralen Premium. För dig med lässvårigheter erbjuder vi extra teoristöd.

5. Körlektioner: Alla våra bilskolelärare har lång erfarenhet och är engagerade i att ge våra elever bästa möjliga utbildning. Vi tar självklart hänsyn till eventuella förkunskaper.

6. Riskutbildningarna: Riskettan och risktvåan görs parallellt med körlektionerna och vi bokar dem åt dig. Riskettan tar upp risker i trafiken, som trötthet, alkohol och droger. Risktvåan är det som de flesta känner igen som halkbanan.

7. Utbildningskontroll: När du börjar hos Jarla Trafikskola bokar vi in en utbildningskontroll som genomförs innan du ska skriva teoriprovet och genomföra uppkörningen.

8. Teoriprov: Näst sista steget är teoriprovet. Det är till för att du ska visa att du har det som krävs för att vara trafiksäker och miljömedveten som bilförare.

9. Körprov: Sist men minst är det dags för uppkörningen (körprovet). Tänk på att komma väl förbered och utvilad inför slutfasen i din utbildning! 

STARTLEKTION

Bästa grunden för utbildningen

Innan du påbörjar din körkortsutbildning hos oss på Jarla Trafikskola ser vi alltid till att boka in en startlektion för dig tillsammans med en av våra lärare. Under lektionen kan de se vilken nivå du befinner dig på i din körning, och kan tack vare det planera bästa möjliga upplägg för just dig. Vårt mål är att alltid erbjuda en så effektiv utbildning som möjligt – vi tar självklart hänsyn till eventuella förkunskaper.

 • Börja med en startlektion
 • Få reda på vilken nivå du befinner dig på
 • Ta körkortet effektivt

Välj skola & boka nu!

Det här är en startlektion

ÖVNINGSKÖRNING

Erfarna lärare som guider

Vi på Jarla Trafikskola arbetar aktivt för att engagera vår personal. Våra trafiklärare har lång erfarenhet av körglädje och arbetar passionerat med att lära dig som elev hos oss att ta ditt körkort till bil och MC-körkort. Oavsett om du kör mycket hemma, med en privat handledare, eller om du bara kör på körskolan är det främsta målet med våra körkortsutbildningar att ge dig en så positiv upplevelse som möjligt ute på vägarna. Vi gör också allt för att du ska vara 100% redo inför ditt körkortsprov!

Boka nu!

Mer om övningskörning

ELEVCENTRALEN

En app som lyfter teorin

Tack vare den banbrytande Elevcentralsappen är det idag väldigt mycket lättare att plugga, och lära sig, körkortsteori! Appen Elevcentralen följer med under körkortsutbildningen, oavsett var just du startade från. Den som är inskriven på körskolan får en inloggning till plattformen. Där kan du sen förbereda dig inför proven med hjälp av olika utmaningar, frågor och spel – för den som är manad att lära sig mer! Innehållet anpassas till den körkortstyp du vill ta, just för att du ska få bästa möjliga förberedelse inför det som komma skall.

 • Tillgång till en elevapp
 • Plugga smidigt och effektivt
 • Öva med frågor, utmaningar- och spel

Köp nu!

Så fungerar Elevcentralen

MOMENT

Så tar du B-körkort

Vi på Jarla Trafikskola har som övergripande mål att utbilda trygga förare. Sedan 1975 har vi tillsammans med våra erfarna lärare guidat flera tusentals körskoleelever mot målet om att lyckas med sitt B-körkort! Det har vi lyckats uppnå tack vare att vi ger våra elever en gedigen körkortsutbildning anpassat efter behov, förutsättningar och mål. Genom åren har vi lärt oss hur vi på bästa möjliga sätt kan hjälpa våra elever – För att ge dig inblick i upplägget har vi sammanfattat övergripande information om utbildningarnas och testernas alla moment.

 • Vi har utbildat elever sedan 1975
 • Vi har utbildat tusentals elever

Välj skola & boka nu!

Mer om momenten

RISKETTAN

Medvetenhet om det svåra

Att ta körkort handlar inte bara om att lära sig hantera och köra ett fordon, eller att kunna tolka alla olika vägmärken och skyltar. Minst lika viktigt är förståelsen för det som stör i trafiken, så som alkohol och droger. Ett av stegen som ingår för att nå nollvisionen i din körkortsutbildning är riskettan, och senare även risktvåan. Detta gäller såväl för B-körkort som för övriga behörigheter.

Välj skola & boka nu!

Allt om riskettan

RISKTVÅAN

Den gamla “halkbanan”

Förr sa vi halkbanan, nu säger vi risktvåan. Att förstå hur en bil beter sig på halt underlag och uppleva vad som faktiskt händer vid en olycka är viktigt för total förståelse av trafiksituationen. Detta får du testa på när du genomför risktvåan, det för att du ska få ett mer verklighetsbaserat grepp om vad som kan gå fel och hur du kan agera.

Välj skola & boka nu!

Till risktvåan

SÄKERHETSKONTROLL PERSONBIL

Se hur experten gör

Ett bra sätt för att lära sig något på är att studera hur en annan person gör det. Just av den anledningen har vi skapat en film till er, där en av våra trafiklärare visar de olika momenten som ingår i säkerhetskontrollen för personbil steg för steg. Det för att du som elev på bästa möjliga sätt ska kunna ta till dig alla olika moment, för att sen lära dig dem såväl i teorin som i praktiken. Vi engagerar oss väldigt mycket för att du ska lyckas!

 • Gå igenom momenten steg för steg
 • Lär dig i både teorin och praktiken

Boka nu!

Video som visar säkerhetskontrollen

TEORIPROVET

Kunskapsprovet för B-körkort

Näst sista steget i körkortsutbildningen, det vill säga innan du som elev har ditt körkort i handen, är teoriprovet. Den som tar körkort för personbil genomför teoriprovet direkt i anslutning till körprovet. Kunskapsprovet består av 70 frågor med olika inriktning, där syftet är att kontrollera säkerhetstänk och miljömedvetenhet.

Boka nu!

Allt om teoriprovet

UPPKÖRNING

Sista steget: Körprovet

Det absolut sista, och roligaste, steget i din körkortsutbildning är Körprovet! Tillsammans med våra elever laddar vi under hela körkortsutbildningen för B-körkort för detta slutgiltiga moment, även kallat uppkörningen. Körprovet består av landsvägskörning, stadskörning, trafikregler och miljötänk. Väl godkänd får du ditt körkort i hand – sen är du redo att ta dig an vägare som en riktig bilförare på egen hand!

Boka nu!

Läs mer om uppkörningen

TEORIPAKET

Teorin är grunden till körkortet

För att våra elever ska ta till sig körkortsteorin så snabbt och effektivt som möjligt erbjuder vi ett genomarbetat teoripaket för alla som vill påbörja sin utbildning hos oss. Vi har sett att nyckeln till framgång är individanpassning. Därför gör vi individuella anpassningar av teoriutbildningen för den som behöver – oavsett behov ser vi till att du lär dig det som krävs för att du ska lyckas

Boka nu!

Allt om vårt teoripaket

Bokningsförfrågan

Fyll i förfrågan så kontaktar vi dig inom kort.
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Intensivkurs MC

Vår intensivkurs är för dig som kan manövrera motorcykeln.

Intensivkursen inkluderar följande utbildningsmoment:
Ta del av alla våra utbildningsmoment mer detaljerat här.

Kursprogram

(Förmiddag)

DAG 1
Måndag: 07.00–12.30

Inledande trafik, samt bromsning i hög fart och en säkerhetskontroll

DAG 2-4
Tisdag-Torsdag: 09.30–12.30

Körning i trafik

Dag 5
Fredag: 08:20 eller 09:30

Landsvägskörning, fast sträcka, 11 mil som pågår i cirka 3 timmar.
UBK – utbildningskontroll. Denna utbildning bokas endast in när utbildaren
gett klartecken om det.

Kursprogram

(Eftermiddag)

DAG 1
Måndag: 10.40–12.40 + 13.40–16.40

Inledande trafik, samt bromsning i hög fart och en säkerhetskontroll

DAG 2-4
Tisdag-Torsdag: 13.40–16.40

Körning i trafik

DAG 5
Fredag: 08.20 eller 09.30

Landsvägskörning, fast sträcka, ca 11 mil som pågår i cirka 3 timmar.
UBK – utbildningskontroll. Denna utbildning bokas endast in när utbildaren
gett klartecken om det.

Intensivkurs 3 veckor

…aldrig övningskört tidigare men som vill påbörja körkortsutbildningen på bästa möjliga sätt!

Intensivkurs tre veckor inkluderar samtliga av våra utbildningsmoment:

(Ta del av alla våra utbildningsmoment mer detaljerat här)

Intensivkurs 2 veckor

…är i början av din körkortsutbildning men har övningskört tidigare!

Intensivkurs två veckor inkluderar följande utbildningsmoment:

(Ta del av alla våra utbildningsmoment mer detaljerat här)

Schema för intensivkurs 3 veckor

Med reservation för eventuella schema-ändringar.
Den praktiska undervisningen är uppdelad på två elever/bil och lärare.

V.1
Läxa: Läs igenom körkortsboken och studiehäftet, samt lös uppgifterna

MÅNDAG
8.40 – 11.20 Körlektioner
11.20 – 14.00 Självstudier/Lunch
14 – 15.20 Körlektion

TISDAG
8.40 – 11.20 Körlektioner
11.20 – 14.00 Självstudier/Lunch
14 – 15.20 Körlektion

ONSDAG
8.40 – 11.20 Körlektioner
11.20 – 14.00 Självstudier/Lunch
14 – 15.20 Körlektion

TORSDAG
8.40 – 11.20 Körlektioner
11.20 – 14.00 Självstudier/Lunch
14 – 15.20 Körlektion

FREDAG
8.40 – 11.20 Körlektioner

V.2
MÅNDAG
8.40 – 11.20 Körlektioner
11.20 – 14.00 Självstudier/Lunch
14 – 15.20 Körlektion

TISDAG
8.40 – 11.20 Körlektioner
11.20 – 14.00 Självstudier/Lunch
14 – 15.20 Körlektion

ONSDAG
7.45 – 12.30 Halkbana R2

TORSDAG
8.40 – 11.20 Körlektioner
11.20 – 14.00 Självstudier/Lunch

FREDAG
6.45 – 12.30 Landsvägskörning

V.3
MÅNDAG
8.40 – 11.20 Körlektioner
11.20 – 14.00 Självstudier/Lunch

TISDAG
8.40 – 11.20 Körlektioner
11.20 – 14.00 Självstudier/Lunch
14.00 – 16.40 Körlektioner

ONSDAG
8.40 – 11.20 Körlektioner
11.20 – 14.00 Självstudier/Lunch

TORSDAG
8.40 – 11.20 Körlektioner
11.20 – 14.00 Självstudier/Lunch

FREDAG
Utbildningskontroll 1×80 min

Schema för intensivkurs 2 veckor

Nedanstående schema visar ungefärligt kursen innehåll och upplägg.
Med reservation för eventuella schema-ändringar.
Den praktiska undervisningen är uppdelad på två elever/bil och lärare.

V.1
Läxa: Läs igenom körkortsboken och studiehäftet, samt lös uppgifterna

MÅNDAG
8.40 – 11.20 Körlektioner
11.20 – 14.00 Självstudier/Lunch
14 – 15.20 Körlektion

TISDAG
8.40 – 11.20 Körlektioner
11.20 – 14.00 Självstudier/Lunch
14 – 15.20 Körlektion

ONSDAG
8.40 – 11.20 Körlektioner
11.20 – 14.00 Självstudier/Lunch
14 – 15.20 Körlektion

TORSDAG
8.40 – 11.20 Körlektioner
11.20 – 14.00 Självstudier/Lunch
14 – 15.20 Körlektion

FREDAG
8.40 – 11.20 Körlektioner

V.2
MÅNDAG
8.40 – 11.20 Körlektioner
11.20 – 14.00 Självstudier/Lunch
14 – 15.20 Körlektion

TISDAG
8.40 – 11.20 Körlektioner
11.20 – 14.00 Självstudier/Lunch
14 – 15.20 Körlektion

ONSDAG
7.45 – 12.30 Halkbana R2

TORSDAG
8.40 – 11.20 Körlektioner
11.20 – 14.00 Självstudier/Lunch

FREDAG
6.45 – 12.30 Landsvägskörning

intensivkurs 1 vecka

…är i slutet av körkortsutbildningen och snart vill köra upp och skriva teoriprovet!

Intensivkurs en vecka inkluderar följande utbildningsmoment:

 • Stadstrafik
 • Landväg
 • Motorväg
 • Mörker
 • Halt väglag
 • Tillämpning och egen utbildningskontroll stadstrafik
 • Utbildnings kontroll

(Ta del av alla våra utbildningsmoment mer detaljerat här)

Schema för intensivkurs 1 vecka

Nedanstående schema visar ungefärligt kursen innehåll och upplägg.
Med reservation för eventuella schema-ändringar.
Den praktiska undervisningen är uppdelad på två elever/bil och lärare.

V.1
Läxa: Läs igenom körkortsboken och studiehäftet, samt lös uppgifterna

MÅNDAG
8.40 – 11.20 Körlektioner
11.20 – 14.00 Självstudier/Lunch
14 – 15.20 Körlektion

TISDAG
8.40 – 11.20 Körlektioner
11.20 – 14.00 Självstudier/Lunch
14 – 15.20 Körlektion

ONSDAG
8.40 – 11.20 Körlektioner
11.20 – 14.00 Självstudier/Lunch
14 – 15.20 Körlektion

TORSDAG
8.40 – 11.20 Körlektioner
11.20 – 14.00 Självstudier/Lunch
14 – 15.20 Körlektion

FREDAG
8.40 – 11.20 Körlektioner

 • Bli uppringd av Jarla

 • Instagram
 • Erbjudanden