Så tar du MC-kort

Dags att ta MC körkort?

Har du funderat på att ta MC-körkort? Vi på Jarla Trafikskola kan erbjuda dig den absolut bästa starten på din resa mot målet! Som elev hos oss får du övningsköra på våra körgårdar och ta del av lärorika effektivutbildningar. Spara både tid och pengar genom att boka in dig hos oss idag!

Bokningsförfrågan Kontakta oss

GEDIGEN UTBILDNING

Nio steg för att bli MC-förare

 1. Körkortstillstånd: Ansök om körkortstillstånd hos Transportstyrelsen och bifoga ett synintyg. Vi hjälper dig givetvis att fylla i blanketterna.

 2. Inskrivning: Skriv in dig hos oss och välj vilken trafikskola du vill utbilda dig vid. Våra MC-utbildningar arrangeras på skolorna i Bromma, Norrtälje och Älvsjö och på platserna har vi manövreringsbanor. Det är möjligt att dela upp lektionerna mellan trafikskolorna – du måste inte välja en av dem.

 3. Startlektion: Första steget i utbildningsprocessen är en startlektion. Den genomför vi för att se vilket av utbildningsalternativen som passar dig bäst. Efter startlektionen tar vi fram en individuell plan för dig.

 4. Teori: Våra elever studerar gärna teorin parallellt med övningskörningen. Det underlättar eftersom den praktiska utbildningen går hand i hand med den teoretiska. Teoridelen består av studiematerial som eleverna får via vår digitala utbildningsplattform Elevcentralen Premium.

 5. Körlektioner: Det bästa sättet att lära sig köra motorcykel är tillsammans med en utbildad trafiklärare. Alla våra lärare har lång erfarenhet och är engagerade i att ge våra elever bästa möjliga utbildning. Kursen omfattar hela 16 inlärningsmoment och vi tar självklart hänsyn till eventuella förkunskaper.

 6. Riskutbildningarna: Efter körlektionerna är det dags för riskettan och risktvåan. Vi bokar dem åt dig. Riskettan tar upp risker i trafiken, som trötthet, alkohol och droger. Risktvåan är det som de flesta känner igen som halkbanan.

 7. Utbildningskontroll: Sista steget är teori- och körprov. Innan vi bokar, genomför vår utbildningsledare en kontroll för att säkerställa att du är redo.

 8. Teoriprov: Upplägget för MC-utbildningen skiljer sig från andra körkortsutbildningar, då eleven måste ha skrivit ett godkänt teoriprov innan uppkörningen kan bokas. Teoriprovet består av 70 frågor och du har 50 minuter på dig att svara.

 9. Körprov: Uppkörningen består av en säkerhetskontroll, ett manöverprov och körning såväl i som utanför tätort.

1

Testa dina kunskaper med en startlektion

2

Ett manöverprov i tre delar

3

2 elever – Lär er av varandra

4

Appen som gör teorin effektiv

5

Så tar du körkort för MC

6

Säkra förare är högsta prioritet

7

Riskettan & Risktvåan

8

Lär dig säkerhetskontrollen med hjälp av vår video

9

Ta del av vårt teorimaterial för att klara teoriprovet

Testa dina kunskaper med en startlektion

Vi på Jarla Trafikskola inleder alltid utbildningsprocessen med en startlektion med en av våra körlärare. Vår erfarenhet säger oss att det är bästa sättet för att ta reda på vilket av våra utbildningsalternativ som passar dig bäst.

Efter startlektionen tar vi fram en individuell plan, som ser olika ut beroende på vilken typ av kurs du väljer. För den som väljer att köpa ett utbildningspaket hos oss inkluderas startlektionen i priset.

 • Individuell utbildningsplan
 • Startlektion inkluderat
Ett manöverprov i tre delar

Uppkörningen för MC är uppdelad i delmoment. Ett av dem är manöverprovet, som består av en lågfartsbana, en högfartsbana och ett bromsprov.

Vi på Jarla Trafikskola är noga med att förbereda våra elever för körprovet. Därför visar vi på förhand hur banorna ser ut och förklarar hur du ska manövrera din motorcykel. Förberedelser är A och O för en lyckad uppkörning.

2 elever – Lär er av varandra

När du ska ha MC-lektion är det viktigt att du kommer i god tid. Innan varje lektion så får du låna MC-utrustning och tillsammans med läraren utför du en säkerhetskontroll och tankar motorcykeln. Du får även möjlighet att värma upp och bli bekväm med kopplingen och känna på motorcykelns inbromsningar. Varje lektion börjar med att läraren ger återkoppling på föregående lektion och går igenom målet och upplägget med dagens lektion.

Jarla Trafikskola har ett unikt koncept på trafiklektioner där ni alltid är två elever som övningskör med läraren. När den andra eleven kör så sitter du bakom läraren och lyssnar på feedback till den andra eleven via komradio. Du känner även hur läraren kör och du lär dig korrekt körsätt snabbare. Genom att varva teori med praktik så blir inlärningsfasen snabbare och vägen till körkort blir mer kostnadseffektivt. Varje körlektion är 2 timmar!

 • Se till att komma i tid!
 • Ett unikt sätt att ta körkort
 • Kostnadseffektivt sätt att ta körkort
Appen som gör teorin effektiv

Den smarta appen Elevcentralen följer med längs hela vägen mot MC-körkortet. Du som vill övningsköra får en inloggning till elevplattformen för att effektivt kunna ta till dig teorin med hjälp av frågor, utmaningar och spel (för den som vill). För dig som ska ta motorcykelkörkort är teoripaketet anpassat till MC-körkort.

Elevcentralen Premium lyfter körkortsutbildningen – tack vare den har våra elever alltid teorin med sig.

 

Så tar du körkort för MC

Via Jarla Trafikskolas kurser för MC-körkort får du en gedigen utbildning genom alla moment. Det spelar ingen roll om du vill ha en effektiv intensivkurs för MC eller traditionella körlektioner – vi finns här för dig.

För att du snabbt ska få en inblick i upplägget för körlektioner med motorcykel går vi igenom alla delar. Vi sammanfattar kort om såväl teori, riskettan, risktvåan och övningskörning i Bromma, Norrtälje eller Älvsjö, som vilka olika delar som är obligatoriska för dig som vill ta motorcykelkörkort.

Säkra förare är högsta prioritet

Övningskörningen är grunden i körkortsutbildningen. Därför är vi på Jarla Trafikskola glada att kunna erbjuda egna körgårdar för MC på båda våra skolor i Stockholm. Våra engagerade lärare i Bromma, Norrtälje och Älvsjö har alla samma mål: Att utbilda säkra, trygga förare.

För den som vill påverka priset på motorcykelkörkortet rekommenderas en privat handledare vid sidan av utbildningen på körskolan. Vi tipsar gärna den som vill övningsköra privat om vilka moment som kräver extra träning.

 

Riskettan & Risktvåan

Riskettan har, liksom risktvåan, sin grund i nollvisionen: Ingen ska skadas allvarligt eller dödas i trafiken. Vi på Jarla Trafikskola tar målet på största allvar.

Riskettan för MC-kort pågår i drygt tre timmar och tar upp ett antal olika punkter kring säkerhet.

Efter riskettan är det dags för risktvåan för MC. Vi kan erbjuda många tider för att öka flexibiliteten för våra elever.

Den som tar körkort för MC måste göra om risktvåan, även om du nyligen har gjort den för bil: Utbildningen är anpassad för just motorcykel.

Lär dig säkerhetskontrollen med hjälp av vår video

Under säkerhetskontrollen för MC ska många punkter kontrolleras. För att klara uppkörningen för MC-körkort krävs det att du har full koll på alla delar: Det går inte att säga på förhand vilka moment som testas.

Vi på Jarla Trafikskola har gjort en video där en av våra erfarna lärare visar hur du bäst gör en säkerhetskontroll för MC.

Ta del av vårt teorimaterial för att klara teoriprovet

Teoriprovet för motorcykel innehåller 70 frågor, där svaren på 65 av frågorna räknas in i provresultatet. Resten är testfrågor för att utveckla provet.

Först när du har fått godkänt på teoriprovet kan vi boka tid för körprov.

Vi på Jarla Trafikskola ser till att du är redo för provet med hjälp av teorimaterial speciellt anpassat för just MC.

KONTAKTA OSS

PÅBÖRJA DIN UTBILDNING IDAG

  Läs vår Integritetspolicy


  Trafikskola Alvik

  Org.nr 556609-8579
  Körkort Personbil (Automat/Manuell)

  08-25 50 44

  alvik@jarlatrafikskola.se

  Tranebergsvägen 48
  167 44, Bromma

  Mån - Torsdag 08:00-17:30
  Fredag 08:00-13:00

  Trafikskola Bromma

  Org.nr 556222-7891
  Körkort Personbil (Automat/Manuell)
  Körkort MC
  Moped
  Utökat B96 & BE

  08-28 82 82

  bromma@jarlatrafikskola.se

  Travbanevägen 1
  168 64, Bromma

  Mån - Torsdag 08:00-17:30
  Fredag 08:00-13:00

  Trafikskola Gullmarsplan

  Org.nr 559376-1629
  Körkort Personbil (Automat/Manuell)
  Moped

  08-39 33 33

  gullmarsplan@jarlatrafikskola.se

  Gullmarsvägen 15
  121 40, Stockholm

  Mån - Torsdag 08:00-17:30
  Fredag 08:00-13:00

  Trafikskola Norrtälje

  Org.nr 559259-0680
  Körkort Personbil (Automat/Manuell)
  Körkort MC
  Moped
  Utökat B96 & BE

  0176 – 188 68

  norrtalje@jarlatrafikskola.se

  Hantverkaregatan 21
  761 30, Norrtälje

  Mån-Torsdag 09:00-17:00
  Fre 9:00-13:00

  Trafikskola Odenplan

  Org.nr 559140-8777
  Körkort Personbil (Automat/Manuell)

  08-31 33 13

  odenplan@jarlatrafikskola.se

  Karlbergsvägen 18
  113 27, Stockholm

  Mån - Torsdag 08:00-17:30
  Fredag 08:00-13:00

  Trafikskola Älvsjö

  Org.nr 559190-6754
  Körkort Personbil (Automat/Manuell)
  Körkort MC
  Moped
  Utökat B96 & BE

  08-480 01 890

  alvsjo@jarlatrafikskola.se

  Johan Skyttesväg 187 C
  125 34, Älvsjö

  Mån - Torsdag 08:00-17:30
  Fredag 08:00-13:00

  Trafikskola Östermalm

  Org.nr 556222-7891
  Körkort Personbil (Automat/Manuell)

  08-20 83 93

  ostermalm@jarlatrafikskola.se

  Valhallavägen 82
  114 27, Stockholm

  Mån - Torsdag 08:00-17:30
  Fredag 08:00-13:00

  Intensivkurs MC

  Vår intensivkurs är för dig som kan manövrera motorcykeln.

  Intensivkursen inkluderar följande utbildningsmoment:
  Ta del av alla våra utbildningsmoment mer detaljerat här.

  Kursprogram

  (Förmiddag)

  DAG 1
  Måndag: 07.00–12.30

  Inledande trafik, samt bromsning i hög fart och en säkerhetskontroll

  DAG 2-4
  Tisdag-Torsdag: 09.30–12.30

  Körning i trafik

  Dag 5
  Fredag: 08:20 eller 09:30

  Landsvägskörning, fast sträcka, 11 mil som pågår i cirka 3 timmar.
  UBK – utbildningskontroll. Denna utbildning bokas endast in när utbildaren
  gett klartecken om det.

  Kursprogram

  (Eftermiddag)

  DAG 1
  Måndag: 10.40–12.40 + 13.40–16.40

  Inledande trafik, samt bromsning i hög fart och en säkerhetskontroll

  DAG 2-4
  Tisdag-Torsdag: 13.40–16.40

  Körning i trafik

  DAG 5
  Fredag: 08.20 eller 09.30

  Landsvägskörning, fast sträcka, ca 11 mil som pågår i cirka 3 timmar.
  UBK – utbildningskontroll. Denna utbildning bokas endast in när utbildaren
  gett klartecken om det.

  Intensivkurs 3 veckor

  …aldrig övningskört tidigare men som vill påbörja körkortsutbildningen på bästa möjliga sätt!

  Intensivkurs tre veckor inkluderar samtliga av våra utbildningsmoment:

  (Ta del av alla våra utbildningsmoment mer detaljerat här)

  Intensivkurs 2 veckor

  …är i början av din körkortsutbildning men har övningskört tidigare!

  Intensivkurs två veckor inkluderar följande utbildningsmoment:

  (Ta del av alla våra utbildningsmoment mer detaljerat här)

  Schema för intensivkurs 3 veckor

  Med reservation för eventuella schema-ändringar.
  Den praktiska undervisningen är uppdelad på två elever/bil och lärare.

  V.1
  Läxa: Läs igenom körkortsboken och studiehäftet, samt lös uppgifterna

  MÅNDAG
  8.40 – 11.20 Körlektioner
  11.20 – 14.00 Självstudier/Lunch
  14 – 15.20 Körlektion

  TISDAG
  8.40 – 11.20 Körlektioner
  11.20 – 14.00 Självstudier/Lunch
  14 – 15.20 Körlektion

  ONSDAG
  8.40 – 11.20 Körlektioner
  11.20 – 14.00 Självstudier/Lunch
  14 – 15.20 Körlektion

  TORSDAG
  8.40 – 11.20 Körlektioner
  11.20 – 14.00 Självstudier/Lunch
  14 – 15.20 Körlektion

  FREDAG
  8.40 – 11.20 Körlektioner

  V.2
  MÅNDAG
  8.40 – 11.20 Körlektioner
  11.20 – 14.00 Självstudier/Lunch
  14 – 15.20 Körlektion

  TISDAG
  8.40 – 11.20 Körlektioner
  11.20 – 14.00 Självstudier/Lunch
  14 – 15.20 Körlektion

  ONSDAG
  7.45 – 12.30 Halkbana R2

  TORSDAG
  8.40 – 11.20 Körlektioner
  11.20 – 14.00 Självstudier/Lunch

  FREDAG
  6.45 – 12.30 Landsvägskörning

  V.3
  MÅNDAG
  8.40 – 11.20 Körlektioner
  11.20 – 14.00 Självstudier/Lunch

  TISDAG
  8.40 – 11.20 Körlektioner
  11.20 – 14.00 Självstudier/Lunch
  14.00 – 16.40 Körlektioner

  ONSDAG
  8.40 – 11.20 Körlektioner
  11.20 – 14.00 Självstudier/Lunch

  TORSDAG
  8.40 – 11.20 Körlektioner
  11.20 – 14.00 Självstudier/Lunch

  FREDAG
  Utbildningskontroll 1×80 min

  Schema för intensivkurs 2 veckor

  Nedanstående schema visar ungefärligt kursen innehåll och upplägg.
  Med reservation för eventuella schema-ändringar.
  Den praktiska undervisningen är uppdelad på två elever/bil och lärare.

  V.1
  Läxa: Läs igenom körkortsboken och studiehäftet, samt lös uppgifterna

  MÅNDAG
  8.40 – 11.20 Körlektioner
  11.20 – 14.00 Självstudier/Lunch
  14 – 15.20 Körlektion

  TISDAG
  8.40 – 11.20 Körlektioner
  11.20 – 14.00 Självstudier/Lunch
  14 – 15.20 Körlektion

  ONSDAG
  8.40 – 11.20 Körlektioner
  11.20 – 14.00 Självstudier/Lunch
  14 – 15.20 Körlektion

  TORSDAG
  8.40 – 11.20 Körlektioner
  11.20 – 14.00 Självstudier/Lunch
  14 – 15.20 Körlektion

  FREDAG
  8.40 – 11.20 Körlektioner

  V.2
  MÅNDAG
  8.40 – 11.20 Körlektioner
  11.20 – 14.00 Självstudier/Lunch
  14 – 15.20 Körlektion

  TISDAG
  8.40 – 11.20 Körlektioner
  11.20 – 14.00 Självstudier/Lunch
  14 – 15.20 Körlektion

  ONSDAG
  7.45 – 12.30 Halkbana R2

  TORSDAG
  8.40 – 11.20 Körlektioner
  11.20 – 14.00 Självstudier/Lunch

  FREDAG
  6.45 – 12.30 Landsvägskörning

  Intensivkurs 1 vecka

  …är i slutet av körkortsutbildningen och snart vill köra upp och skriva teoriprovet!

  Intensivkurs en vecka inkluderar följande utbildningsmoment:

  • Stadstrafik
  • Landsväg
  • Motorväg
  • Mörkerkörning
  • Halt väglag
  • Tillämpning och egen utbildningskontroll stadstrafik
  • Utbildningskontroll

  (Ta del av alla våra utbildningsmoment mer detaljerat här)

  Schema för intensivkurs 1 vecka

  Nedanstående schema visar ungefärligt kursen innehåll och upplägg.
  Med reservation för eventuella schema-ändringar.
  Den praktiska undervisningen är uppdelad på två elever/bil och lärare.

  V.1
  Läxa: Läs igenom körkortsboken och studiehäftet, samt lös uppgifterna

  MÅNDAG
  8.40 – 11.20 Körlektioner
  11.20 – 14.00 Självstudier/Lunch
  14 – 15.20 Körlektion

  TISDAG
  8.40 – 11.20 Körlektioner
  11.20 – 14.00 Självstudier/Lunch
  14 – 15.20 Körlektion

  ONSDAG
  8.40 – 11.20 Körlektioner
  11.20 – 14.00 Självstudier/Lunch
  14 – 15.20 Körlektion

  TORSDAG
  8.40 – 11.20 Körlektioner
  11.20 – 14.00 Självstudier/Lunch
  14 – 15.20 Körlektion

  FREDAG
  8.40 – 11.20 Körlektioner