Boka Riskettan

399:-

Ordinarie pris 595:-

Riskutbildningen syftar till att göra dig till en bättre och säkrare förare. Riskettan är en obligatorisk kurs som måste genomföras innan teori- och körprov.

Riskutbildningen är ett resultat av Nollvisionen, som regeringen röstat fram och handlar generellt om just risker i och med olika situationer. De är obligatoriska och måste vara giltiga för tiden då teori- och körprov utförs.

Du behöver inte ha körkortstillståndet klart för att gå utbildningen, men vi rekommenderar dig att gå den i början av dina körkortsutbildning.

De tre mest etablerade trafikskolorna på Östermalm har startat ett samarbete för att gynna dig som kund. Vi erbjuder möjligheten att boka Riskettan på Jarla trafikskola, Dahlbergs bilskola samt Ekmans bilskola på ett och samma ställe.
plats Riskettan.com

Information om Riskettan Bil

Syftet med Riskettan är att öka din medvetenheten om farliga beteenden i trafiken och skapa förutsättningar för ett ansvarsfullt körande. Poängen är att du som blivande förare ska bli medveten om risker kopplade till trafik och fordon. Riskettan ger dig de rätta verktygen och råden om hur man undviker riskbeteenden.

Riskutbildningen, Riskettan, pågår i ca 3 och 1/2 timme. Kursen innehåller kunskap hur bland annat trötthet, droger och alkohol påverkar dig som förare och andra trafikanter, samt hur beteenden och faktorer kan påverka körförmågan. Under riskutbildningen får du delta i diskussioner om vilka konsekvenserna kan bli, vad som ökar riskerna och hur de kan undvikas

Riskutbildningarna är giltiga i 5 år.

När du tar ditt körkort ”nollställs” giltighetstiden och ny utbildning måste genomgås om du t ex vill ta en annan behörighet som har riskutbildningskrav eller blivit av med körkortet. Om ett körkort återkallats och ett nytt kunskaps- och körprov krävs för att körkort ska kunna utfärdas på nytt, krävs det även att körkortsaspiranten genomför en ny riskutbildning. Det är då inte rimligt att åberopa en tidigare genomförd riskutbildning, eftersom man uppenbarligen visat på brister i kunskaper och attityder när det gäller risker.

Efter riskettan skall du känna till följande:

 • Rattfylleri, drogmissbruk och trötthet:
  • Omfattning
  • Risker
  • Konsekvenser
  • Påverkan på kroppen (kort- och långsiktig)
  • Undvikande av fara (både själv och att hindra andra)
 • Reglerna för rattfylleri och trötthet i trafiken
 • Olika gruppers olycksrisker
 • Hur olika faktorer påverkar dig som förare
 • Hur beteende och attityder påverkar trafiken